Man har inte roligare än man gör sig!
När du kan vara dig själv (vara du = VaDu), utan massa måsten, så har vi ideér och kontaktnät för att få det mesta att hända.
Gården är på runt 50 hektar, blandad skog, åker och betesmark. Allt används idag av den lokale bonden. Det finns 2-3 boningshus, ett magasin, ladugård och lada. Ytor för aktivitet är inga problem, varken inomhus eller utomhus.
På ägorna är fokus på att göra dem så attraktiva som möjligt samtidigt som de brukas. Då det är våra ägor så bestämmer vi vad som är möjligt.
Vi är nu i en fas då vi etablerar nya verksamheter så det finns alla möjligheter att vara med och influera. Tanken är att det ska vara en lugn, avstressande och inbjudande plats att vara på, och samtidigt erbjuda allt som finns i mer bebodda trakter, i form av teknik, mat och aktivitet.
Att odla vindruvor i Sverige
Allt eftersom klimatet blir varmare och förutsättningarna för svenskt jordbruk förändras, så blir vinodling en mer intressant verksamhet i Sverige.
Det finns många gårdar från de nyetablerade, till de som vinner priser för sina viner och allt däremellan. En vingård etableras inte på en dag. Det tar tid att lära känna sina vinrankor/druvor, inkludera sin omgivning för det behövs en gemenskap, göra vin som man vill ha och inte minst hitta sätt att tjäna tillräckligt för att kunna fortsätta, för det är kul!
Eftersom det finns så många olika möjligheter och att det är relativt nytt i Sverige så håller vi på att forma hur vin, och vindruvor/rankor, ska hanteras här. Det kan ge dig en möjlighet för dig att vara med i arbetet och följa dina druvor till vin helt beroende på hur du vill vara med och vad du vill åstadkomma.
Traditionellt har inte Sverige haft möjlighet att odla vin då förutsättningarna inte funnits, varken odlingsmässigt eller marknadsmässigt. Nu pratar många inom industrin om diversifiering och klimatanpassning. För Sveriges del är det speciellt intressant med en typ av druvor som brukar benämnas Piwi ( Pi = Pilz: Svamp, wi = widerstandsfähig: resistent). De är framtagna för att passa i vårt nordiska klimat.
Inom Piwi finns exempelvis följande druvor:
Sommar - September / Oktober
Det lugnar ned sig
Nu får det vila sig lite tills jag lägger på täcket för vintern. Hoppas inte besökarna får smak för vindruvor. Men det verkar som att besökarna mest har fokuserat på där det legat fallfrukt.
Sommar - Juli / Augusti
Det växer men lite funderingar på hur de mår.
Den första raden bjuder på lite olika, både faktisk skörd och plantor som inte klarar sig. Det är fortfarande generellt klent tycker jag men samtidigt så går det bra för andra. Tre klasar blir årets skörd!
Jag låter dem alla växa till sig så får vi se hur det spelar ut sig men jag tror det är ett tag kvar innan jag kan göra konjak!
11 Augusti
Rad 3: Cabernet Cortis
Tysk vingård 2024
11 Augusti
Rad 2: Sauvitage
Tysk vingård 2023
11 Augusti
Rad 1: Rotäkta Solaris
Plantskola 2022
Årets skörd!
Vår - April / Maj / Juni
Bygger på vingården med nya rankor
Rad 3: Cabernet Cortis
Tysk vingård 2024
Vinrankorna har vaknat ur sin vinterdvala och klarat sig halvbra men inte som jag hoppats. Jag tror att det blev fel med ett för tjockt lövlager på första raden och duk över. Mest för att det blev mycket fukt och jag tror inte det var bra. Tyvärr så är den första raden jag satte nu den sämsta raden medan de två andra som sattes förra året respektive i våras mycket bättre.
Rad 2: Sauvitage
Tysk vingård 2023
Rad 1: Rotäkta Solaris
Plantskola 2022
En tranfamilj på besök
Vinter - Mars
Börja planen för sommaren
Jag klappar om mina rankor och har tagit bort de som inte tog sig. Det var väldigt skönt att marken är så mjuk så det var bara att vända om den. Nu är jorden därmed vänd och jag har lagt in ordentligt med hönsgödsel så nya plantorna får en god start.
Min vingårdsguru Johan Gustafsson har planerat in att ta med 15 nya Sauvitage när han åker ned till sina leverantörer i Tyskland senare i vår.
Vinter - November
Bädda in
Jag har använt löv från trädgården vilket det sannerligen inte varit brist på. Man ska ju klä sig lager på lager för att hantera kyla så jag har använt samma strategi för vinrankorna. Först löv, sedan juteväv och sedan löv igen för att de ska gosa in sig ordentligt. Min tanke är inte att göra så varje år utan mer nu medan vinrankorna etablerar sig så de förhoppningsvis blir starkare till våren. Den rad som inte tog sig får klara sig utan täcke men jag kommer göda och vända den när kylan släpper.
Höst - September
Omstart
Det blir ingen skörd i år. Det var heller inte något jag planerade men det har inte växt som jag hoppats och de nya Sauvitage tog sig inte alls.
Det som händer nu är att jag ger rankorna lite näring/kväve för att göra dem mätta inför vintern och påminna om att de kommer få mer av samma sort i vår, så det växer ordentligt då.
Den raden som inte tog sig får vara kvar men jag gör jordförbättringar inför nästa år. Som visas till höger så är det hönsgödsel som jag lägger på. Det luktar inget vidare men ska vara det mest effektiva gödslet. Dessutom blir det till att vända jorden och kroppsarbeta lite...
Nya plantor för den tredje raden är beställda och kommer hem från Tyskland när Johan gör sin tripp till vården.
En tydlig bild hur säsongen varit i vingården.
Skönt att ha tillgång till en fyrhjuling med släp som förenklar livet!
Sommar - Augusti
Uppföljning
Det verkar som att vädret har ställt till det. De nyplanterade Sauvitage har inte visat något liv alls tyvärr. De andra plantorna har inte heller visat någon vidare tillväxt. Bladen verkar till och med ha gulnat.
Jag har pratat med olika experter och det verkar som att det är två huvudspår vad gäller orsaken till problemet förutom för lite sol.
Det ena spåret är för lite näring och då specifikt Kväve som jag kommer tillsätta lite i närtid så de är bra förberedda inför våren då det kommer en större mängd, i form av hönsgödsel.
Det andra spåret är för mycket vatten och det beror ju helt på vädret.
Inget liv från de nya Sauvitage plantorna. Den stora boven är nog vädret men mycket regn och lite sol. Vi ser på de andra plantorna att de inte heller har växt bra.
Min tanke är att låta de nya Sauvitage stå över vintern och se om det finns liv i dem i vår.
Om inte, så får jag hjälp av Johan på Vinberget med en ny batch när han varit i Tyskland för att hämta egna.
När jag hämtade de nya Sauvitage plantorna så fick jag också nya manicker som håller ståltråd fäst i stöttan. De lyckades jag montera och det är så det får bli framöver.
Sommar - Juli
Plantering
Vem behöver gym när det finns jord att gräva i och vinrankor att plantera!?
Nu finns det 15 Solaris och 25 Sauvitage, totalt 40 vinrankor planterade. Det är nog en relativt bra storlek att hantera för att fortsätta utforska hur det är att odla vindruvor och göra vin från vingården. Därför tänker jag stoppa expansionen här för tillfället, och fokusera på att skapa skörd. Den skörden bör komma nästa eller kommande år. Då kommer druvorna, eller druvsaften, transporteras i ilfart till Vinberget i Velamsund för fortsatt process. Där finns experten och utrustning för att testa vinifiering!
Dessa är från samma batch som de tidigare 10 och har legat i kylskåp sedan de kom till Sverige. De ser ut som torrra pinnar och det känns märkligt att de lever, men det funkade sist och jag hoppas det fungerar igen.
Jag lägger plantorna i blöt i ett knappt dygn så att de vaknar och drar åt sig mycket vätska innan de planteras.
Det var en rejäl utmaning att gräva i jorden eftersom det varit så torrt. Jag tar bort gräslagret, luckrar upp och gör hål manuellt med jordborr, som används för att plantera skog annars. Jag ger dem lite mysig planteringsjord och mycket vatten som välkomstpresent.
Hårt och slitsamt och nu har jag blåser på händer och fötter!
15 ytterligare Sauvitage plantor är nere i backen enligt konstens alla regler.
Utöver de nya plantorna så har jag klippt och hängt om de gamla, lite omtanke alltså.
Sommar - Juni/Juli
Tillväxt
Även om det har varit riktigt varmt och torrt så ser det fint ut i vingården. De nya Sauvitage har tagit sig bra. Jag knipsar klasar, klipper skott och hoppas på att det blir fokus på tillväxt.
Det är lite blandat med de äldre Solaris då ungefär hälften växer på fint medan det är väsentligt sämre ställt med den andra hälften. En ranka har gått av och den har jag klippt ned helt, men den skjuter gröna skott så den tar sig säkert också framöver. Av någon anledning verkar den delen mot växthuset växa sämst.
De nya druvorna verkar trivas och ska vara mer tåliga mot frost och ohyra. Det får vi se. Som druvsort så ska det vara likt en blandning av Sauvignon Blanc och Riesling. Det ska bli spännande att följa!
Efter den jordanalys som har gjorts så var en av två aktiviteter att kontinuerligt tillsätta kväve. Det gör vi genom att använda nässlor och låta dem ligga i vatten ett tag. Det luktar illa, men vinrankorna verkar gilla det!
Jag har fått en riktigt bra känsla för Sauvitage och jag tror det blir en tredje rad, dvs ytterligare 15 stycken.
Sommar - Juni
Tillväxt
Jag tycker det är roligt att få mecka i vingården.
Det är stor skillnad på hur de gamla rankorna tar sig. Vissa blir perfekta medan andra växer långsammare. Vi får se hur det utvecklar sig men det är inget snack om att det finns växtkraft.
Tyvärr så var det en ranka som fått sig en kyss av frost och löven krympade ihop. Jag har sparat den frysna stammen och låter de nya skotten ha den som stöd. Men det är en läxa att frost kan ta rankor i början av Juni!
Vår - Maj
Etablering
Vattna och pyssla om de nya och väcka de äldre.
Ingen uppdatering sedan sist utan underhåll och ompyssling. Det växer fint i vingården.
Tyvärr så verkar det inte som att vinrankan klarade vintern så långt norrut som i Uppsala.
Vår - Maj
Plantera 10 nya vinrankor och få resultatet av jordprovet
Plantera nya vinrankor och få analysen av jorden
De nya vinrankorna är i marken. De är av sorten Sauvitage som Johan Gustafson från Vinberget i Velamsund rekommenderade. Vinrankorna tog Johan med sig från sin vårtripp till Tyskland. Det ska bli spännande och se om och hur de skiljer sig från Solaris. En skillnad är hur de levererades eftersom mina Solaris kom förkultiverade i en kruka där de växt ett drygt år medan mina Sauvitage kom som rensade, ympade stockar där Sauvitage stammen ympats ihop med ett kraftigt amerikanskt rotsystem. De skulle blötläggas i en hink minst 12 timmar innan de gick ned i marken. Därefter gick jag loss med jordborret och såg till att de gona in sig!
LMI tycker jorden är bra för vinodling men en aktivitet är viktig och det är att kalka till vintern så det kan börja verka till våren. Under växtsäsong ska vi också tillsätta kväve, förslagsvis genom att själva preparera nässelvatten från gården.
Härligt att se att alla vinrankor har lyckats klara vintern. Nu ska de få växa till sig en säsong till innan det börjar bli tal om skörd.
Vår - April
Förbereda ny rad och ta jordprov
Gräva och förbereda en ny rad plus ta ett jordprov.
Jag har fortsatt böja rankor så det ser snyggt ut. Förhoppningsvius kommer knopparna fram snart även om jag såg att de levde när jag beskar. Vi har blandat jord från flera ställen och packat ihop det för att skickas till LMI för analys så får vi se vad de tycker. Dessutom så grävde jag upp en rad till och tackar för att det var mjukt i marken.
Vår - April
Beskärning och utforska jordanalys
Rankorna ska väckas och beskäras för att passa denna säsong.
Nu i påsk har jag tittat till vingården och börjat tvinga rankorna att utvecklas som jag vill. De som är tillräckligt långa har jag böjt nedåt höger för att bilda bas för ett antal parallella rankor uppåt. Jag tänkte inte ta bort marktäckning förren det blir varmare.
Nu planerar jag för jordanalys och en rad till med Solaris, 10 vinrankor. De kommer sannolikt komma från Vinberget i Velamsund.
Vinter - Mars
Planering och förberedelse för eventuellt nya rankor.
Rankorna ska bäddas om och kollas, så de har det bra.
Jag har också planer kring att göra en ytterligare rad med rankor. Förhoppningsvis får jag tag i årlingar från Vinberget i Velamsund. I vilket fall så behöver ny mark förberedas...
Höst - Oktober
Första beskärning innan vinter och lite planering inför nästa år.
Rankorna ska beskäras lite vänligt så att det inte blir så stor chock när det görs en större beskärning i Februari.
Jag har lagt på en juteväv, löv och granris för rötterna. Nu hoppas jag de kommer kunna sova gott över vintern.
Höst - September
Fortsatt tillväxt men ingen skörd planerad i år.
Rankorna fortsätter växa, men det går långsammare. Eftersom jag tagit bort alla skott och små embryon till vindruvor så blir det ingen skörd i år. Sannolikt tar jag ingen skörd nästa år heller, men det kan diskuteras för jag skulle vilja testa att göra lite vin.
Men det är imponerande hur mycket det har växt, flera har kommit över 2 meter.
Bilderna är tagna med några veckors mellanrum.
Rankorna fortsätter växa och klättrar, häftiga små krokar hjälper till att hålla fast rankan. Jag klipper lite för att snygga till och styra rankan dit jag vill. Det blir lite olika alternativ efter förutsdättningarna och mitt humör.
Dessutom har jag köpt en väderstation som levererar det väderdata jag kommer behöva. Dilemmat är att även om informationen finns får jag inte tillgång till den så jag kan följa trender och så. Det är en framtida uppgift!
Sommar - Augusti
Fortsätta stötta vinrankornas tillväxt och börja introducera lite teknik.
Rankorna fortsätter växa. De sjukliga rankorna tar sig och börjar må bättre. Nu bygger vi stöd för vinrankorna så att de kan växa sig höga. Vi hittade stöttor och faktiskt en lång kabel som har blivit över som nu får nytt jobb.
Sommar - Juli
Bygga stöd för vinstockar
Sommar - Juni
Forma vinstockar
Rankorna växer så det knakar och jag försöker få dem att se ut som jag vill. Det är en utmaning....
Dessutom verkar vissa rankor inte risktigt uppskatta flytten så de mår lite dåligt. De får lite extra kärlek och jag hoppas de tar sig som det ska.
Vår - Maj
Plantera vinstockar
Vi har hämtat vinrankor från Helsingborg och förberett dem för plantering. Jag kommer att gör ett hål för varje ranka och trycka ned dem i och fylla på med jord.
Vår - April
Färdigställ odlingsplats
Vi har använt traktorn för att riva upp en del av odlingsplatsen och därmed ge plats för vinrankor. Nu får det vila lite inför plantering.
Etablering av odlingsplats och börja hitta engagerade människor
Det ska vara roligt och spännade att vara med och man ska kunna välja själv hur mycket och när. Det blir en utmaning vi behöver hantera då vindruvordna behöver kärlek året runt, i olika grad.
Vi behöver ...
- ... en vision för att sätta ramarna
- ... intresserade & engagerade människor som vill vara med
- ... plats att vara på
- ... resurser för att kunna genomföra vad vi förutsatt oss
- ... villiga lokala personer för att hjälpa oss när vi behöver fokusera på annat
- ... hjälp med att göra vin av våra druvor
- ... vänner som hjälper till med marknadsföring och försäljning av överskott
* Hitta en plats som fungerar - Klart
* Kontrollera jord och andra förutsättningt - Pågår
* Få feedback från andra - Pågår